گروه فناوری اطلاعات ؛ بازار خبر _ سوم دسامبر ۱۹۹۲، نیل پاپورت، مهندس جوان ۲۲ ساله در برک شایر انگلستان، در وسط مهمانی کریسمس با کامپیوتر خود پیغامی کوتاه را برای ریچارد جارویس، رئیس خود در کمپانی “وودا فون” نوشت. او در ۲ کلمه نوشت: «کریسمس مبارک».
این جملهی کوتاه اولین اساماس یا همان پیام کوتاه تلفنی تاریخ شد. سرویس پیام کوتاه به گفتهی کارشناسان از مهمترین “انقلابهای تکنولوژیک” و نقطهی عطفی در تاریخ تلفن همراه به شمار میرود. نیل پاپورت بعدها خود اعتراف کرد که هرگز فکر نمیکرد که استفادهی از سیستم پیام کوتاه تلفنی تا این اندازه محبوب و فراگیر شود.
او در پانزدهمین سالگرد “اساماس” گفت: «آن زمان من مهندس جوانی بودم که دربارهی قابلیتهای تکنولوژی فعالیت داشتم. روزی که به ایدهی اساماس فکر کردیم، تصورمان این بود که این راه هوشمندانهای برای کارمندان شرکتهای مربوط به فنآوری است که در داخل شرکت به جای تلفن زدن بههم، برای هم پیغام کوتاه بفرستند».
به گزارش دویچهوله؛ چندسال قبلتر در سال ۱۹۸۴ متی مکونن، مهندس فنلاندی جوان سرویسی بسیار مشابه به “اساماس” را اختراع کرد، اما از آنجایی که هرگز این ایدهی خود را به شکل رسمی ثبت نکرد، نام او نه به عنوان ابداعکننده و نه به عنوان اولین فرستندهی پیغام کوتاه تلفنی در جایی ثبت نشده و به رسمیت شناخته نمیشود.
اساماس اگرچه در دههی ۱۹۹۰ هنوز آنقدرها فراگیر نشده بود، اما با آغاز سال ۲۰۰۰ با شدت افزایش یافت و حالا خیلی از نوجوانان فعلی اصلا تصوری از سالهای اول تلفن همراه که چیزی به اسم اساماس وجود نداشت، ندارند.
فیلیپینیها رکورددار اساماس
در حال حاضر طی هر دقیقه در جهان ۱۵ میلیون اساماس رد و بدل میشود و شرکتهای ارائه دهندهی خدمات تلفن همراه بخش مهمی از درآمدهای کلان خود را از سیستم اساماس کسب میکنند. در سال ۲۰۱۱ اساماس به تنهایی بیش از ۶/ ۱۱ میلیارد دلار در جهان درآمدزایی داشته است.
آمار نشان میدهد که مردم فیلیپین بیش از هر ملت دیگری معتاد و علاقهمند به اساماس هستند. به طور متوسط هر یک از دارندگان تلفن همراه در فیلیپین روزی ۲۷ اساماس ردوبدل میکند. اگرچه حالا با فراگیر شدن استفاده از تلفنهای هوشمند و امکانات دیگر ارسال پیام کوتاه، که این گوشیها در اختیار کاربر قرار میدهند، محبوبیت “اساماس” کمی کاهش داشته است، اما هنوز هم محبوبترین و رایجترین شیوهی ارسال پیامهای کوتاه تلفنی اساماس است که حالا ۲۰ ساله شده است.
در ایران استفاده از سرویس پیام کوتاه تلفنی اولینبار در سال ۱۳۸۱ به بهرهبرداری رسیده و به سرعت رایج شد. آمار مخابرات ایران نشان میدهد که روزانه بیش از ۲۲ میلیون اساماس در ایران ردوبدل میشود که این ارقام در اعیاد و مناسبتهای خاص، بیشتر هم میشود.

اساماس بیست ساله شد